Home ›› Houten Vloer Behandelen

Houten vloer behandelen

Hout is een natuurproduct. Uw houten vloer reageert dan ook op omgevingsfactoren zoals licht, vocht en betreding. Gelukkig zijn er manieren om uw houten vloer daartegen te beschermen. Een beschermende olie, hardwax of laklaag bijvoorbeeld. Maar uw houten vloer behandelen blijft ook met zo’n beschermende laag belangrijk. De laag slijt immers zelf ook of droogt uit waardoor de bescherming vermindert. We leggen u daarom graag uit hoe u uw houten vloer het beste kunt (laten) behandelen.

Houten vloer behandelen parket
Vraag ons om deskundig advies

Houten vloer behandelen tijdens de schoonmaak

Uw houten vloer behandelen kunt u al heel eenvoudig doen door de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken. Niet de standaard allesreiniger, maar speciaal reinigingsmiddel voor houten vloeren. Afhankelijk van de soort beschermingslaag waarmee uw houten vloer is behandeld, olie, wax of lak, adviseert Hisspa Parket u graag over het juiste middel voor uw houten vloer.

Houten vloer behandelen tijdens periodiek onderhoud

Om uw houten vloer zo lang mogelijk mooi te houden, is het wijs om daarnaast ook periodiek onderhoud te plegen. Hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk van de soort beschermingslaag en de intensiteit waarmee de vloer gebruikt wordt. In algemene zin is het bijvoorbeeld bij een geoliede vloer goed om de vloer eens per jaar een intensieve opknapbeurt te geven. Vraag gerust even bij ons na hoe vaak uw houten vloer behandeld zou moeten worden.

Laat periodiek onderhoud eventueel aan Hisspa Parket over

U kunt het onderhoud ook aan ons overlaten. Hisspa Parket reinigt uw houten vloer machinaal. Zo verwijderen we al het vuil, ook in de groeven, en brengen we op het gereinigde hout een nieuwe beschermingslaag aan. Doordat het hout goed schoon is, neemt het hout het product goed op en is uw vloer weer voor lange tijd beschermd.

Houten vloer behandelen voor nieuwe look

Een houten vloer behandelen kunt u ook doen om de uitstraling van de vloer te veranderen. Een lichte vloer kunt u donkerder maken met bijvoorbeeld een gekleurde olie en een donkere vloer kunt u met een fikse schuurbeurt weer zijn natuurlijke tint teruggeven. Vervolgens een blanke beschermingslaag erover en u heeft een compleet ‘nieuwe’ houten vloer.

Houten vloer behandelen onderhoud
Vraag ons om deskundig advies

Wat als u uw houten vloer niet behandelt?

Wanneer u uw houten vloer niet behandelt, verdwijnt langzaam aan de beschermende laag en komt het hout bloot te liggen. Hierdoor kan er bijvoorbeeld vocht in komen en kan uw houten vloer snel slijten. Zo kunnen er donkere kringen en kale plekken ontstaan, waardoor uw houten vloer minder mooi wordt.  Uw houten vloer behandelen doet u dus niet voor niets.  

Houten vloer behandelen voor renovatie

Heeft u te maken met een beschadigde vloer? Bijvoorbeeld door waterschade of slijtage? Dan kan deze vaak nog gerenoveerd worden. Eventueel door delen van de vloer te vervangen en/of door intensief schuren en behandelen. Hisspa Parket adviseert u graag over de mogelijkheden en voert de renovatie met vakmanschap voor u uit. Uw houten vloer behandelen we tot slot met een nieuwe beschermingslaag zodat u weer lange tijd van uw houten vloer kunt genieten.

Houten vloer behandelen met olie, hardwax of lak

Die beschermingslaag, vertelden we al, kan bestaan uit olie, hardwax of lak. Iedere beschermingslaag heeft zo zijn eigen voordelen. Zo kunt u uw houten vloer behandelen met olie en deze direct een specifieke kleur meegeven. Olie heeft ook als voordeel dat het een matte afwerking kent, waardoor de houten vloer een natuurlijke uitstraling behoudt. Hardwax is een combinatie van olie en wax. Ook hierin kunt u dus variëren in kleur. Daarnaast kunt u zelf kiezen hoeveel glans u uw houten vloer wilt meegeven. Let op: hardwax is wel iets krasgevoeliger dan olie. Een houten vloer behandelen met lak doet u wanneer u een transparante en maximaal beschermende afwerking wenst. Een houten vloer met lak heeft bovendien minder vaak periodiek onderhoud nodig. Het nadeel van lak is dat beschadigingen niet plaatselijk bij te werken zijn. De hele vloer zal dan opnieuw geschuurd en gelakt moeten worden.

Contact

Scroll naar boven