• Contact-3.jpg
  • Contact-2.jpg
  • Contact-1.jpg

« Terug

Welke parketafwerking is geschikt voor huisdieren?

hisspa-parket-parket-en-huisdieren

Parket en huisdieren. Het is niet altijd een optimale combinatie. Huisdieren kunnen vlekken en beschadigingen maken. In dit blog geven we u informatie over de veelvoorkomende vlekken en beschadigingen en over de verschillende afwerkingen die uw vloer kunnen beschermen.  

Hoe maken huisdieren vlekken en beschadigingen op uw parket?

De meest voorkomende vlekken zijn: urine, ontlasting of braaksel. Deze ontstaan bijvoorbeeld als uw huisdier ziek is, een puppy of kitten is of door een haarbal. De bovengenoemde uitwerpselen bevatten doorgaans een hoge pH-waarde. Eiken bevat tannine/looizuur en dat verkleurt bij een hoge pH-waarde. 

Spelende dieren maken vaak beschadigingen. Hun nagels krassen of drukken in het hout als ze rennen of remmen. Of ze gooien in hun enthousiasme voorwerpen om. Ook speeltjes kunnen krassen maken in de vloer.  

Welke parketbehandeling is het meest geschikt voor bij huisdieren?

Er zijn 3 behandelmogelijkheden die uw parket beschermen tegen uw huisdier(en): olie, hardwax of lak. Iedere afwerking heeft zijn voor- en nadelen.

Olieafwerking bij huisdieren (eenlaagssysteem)

  • Voordeel van deze afwerking: bij krassen en andere beschadigingen kan deze afwerking gemakkelijk lokaal worden bijgewerkt. U hoeft niet het gehele parket te schuren en opnieuw te behandelen. Voor een optimale bescherming raden we u aan om periodiek onderhoudsolie aan te brengen.
  • Nadeel van deze afwerking: vloeistof met een hoge pH-waarde zal bij deze behandeling op versleten plekken het snelst in het hout trekken. Als de vloeistof niet direct of helemaal wordt verwijderd, zullen er alsnog vlekken ontstaan. Daarom is het bij deze afwerking belangrijk ons onderhoudsadvies op te volgen.  

Tip: wilt u de kans dat uw dieren uitglijden verkleinen? Bij een geoliede vloer blijft de houtstructuur meer zicht- en voelbaar. Hierdoor is de kans op uitglijden minder.

Hardwaxafwerking bij huisdieren (tweelaagssysteem)

  • Voordeel van deze afwerking: uw vloer is beter bestand tegen vloeistoffen met een hoge pH-waarde, omdat er 2 productlagen zijn aangebracht op de houtstructuur. Ook kunt u krassen goed wegkrijgen. Verder is de kans op uitglijden op deze vloer gering. Deze afwerking is door de extra laag wel gladder is dan een geolied parket maar stroever dan een gelakt parket.
  • Nadeel van deze afwerking: net als bij olie kunnen vloeistoffen met een hoge pH-waarde in deze afwerkingslaag trekken. Dit duurt echter wel langer omdat het een tweelaagssysteem is. Bij een donker parket in combinatie met hardwax kunnen krassen zichtbaarder zijn doordat ze wit uitslaan. Deze krassen verdwijnen als u er een onderhoudsolie op aanbrengt. Volg ons onderhoudsadvies goed op als u gebruikmaakt van deze afwerking.
Lakafwerking bij huisdieren (drielaagssysteem)
  • Voordeel van deze afwerking: lak wordt in 3 lagen aangebracht. Hierdoor is uw parket volledig gedekt en dringen vloeistoffen minder snel door de lak. U heeft zodoende meer tijd om de vloeistoffen te verwijderen en verkleuringen te voorkomen. Maar als u dit niet op tijd doet zullen alle soorten vloeistoffen uiteindelijk het hout bereiken en vlekken veroorzaken.
  • Nadeel van deze afwerking: u kunt krassen en kleine beschadigingen niet plaatselijk bijwerken of wegkrijgen met een onderhoudsproduct. Beschadigingen verdwijnen pas bij een volledige schuurbeurt. Hoe hoger de glansgraad van de lak, hoe zichtbaarder de ontstane krassen zijn. Een gelakte vloer is gladder doordat deze volledig is afgedicht en de oneffenheden van het houtstructuur zijn verdwenen. 

Als u meer advies nodig heeft, neem dan vooral contact op. We helpen u graag en stemmen ons advies af op de soort vloer die u heeft. Indien u dat wenst kunnen wij uw vloer afwerken met de juiste behandeling. 

Paul Hissink

« Terug

Scroll naar boven