• Contact-3.jpg
  • Contact-2.jpg
  • Contact-1.jpg

« Terug

Welke type houten vloer past bij mij?

hisspaparket-blog-type-vloer.JPG

Houten vloeren zijn er in verschillende soorten en maten. Voor iedere interieurstijl en toepassing is er een geschikte houten vloer. Maar welke houten vloer past bij u? In dit blog behandelen we een aantal verschillende aspecten, zodat u zich beter kunt oriënteren.

De grootte van de noest

De grootte van de noest, ook wel de selectie of sortering van de plank genoemd, geeft een uniek karakter aan uw vloer. De noest is een plek in de plank waar oorspronkelijk de tak van de boom heeft gezeten. Als u gaat voor een vloer met kleine of zonder noesten, dan krijgt deze een rustige uitstraling. Dit soort vloeren zijn relatief duur omdat er minder planken uit één boom kunnen worden gehaald. Daarom noemen we dit ook wel een exclusieve houten vloer.

Houdt u meer van de landelijke stijl? Dan kunt u gaan voor grote noesten van 3 tot 5 centimeter. Bij multiplank vloeren worden de noesten gestopt, zodat de onderplank niet zichtbaar is. Bij massief houten vloeren kunnen de noesten, indien u dat wenst, wel open blijven.

De grootte van de v-groef

Iedere planken vloer bevat een v-groef ofwel velling langs de plankzijden. Hierdoor sluiten de planken beter op elkaar aan en kunnen we hoogteverschillen opvangen. Voor v-groeven geldt: hoe groter hoe meer nadruk er op de plank ligt. Het is maar net wat u mooi vindt. Als u geen v-groeven wilt, vormt de tapis vloer een mooi alternatief. Hierbij leggen en verlijmen we de planken strak tegen elkaar aan. Ook schuren we de planken voor een mooi, egaal resultaat.

De afmeting van de plank

Wilt u de houten vloer leggen in een grote ruimte? Dan is een plank met een grote afmeting vaak passender. Het geeft de ruimte een landelijke of rustieke sfeer. Planken met een kleinere afmeting zorgen voor een klassiekere uitstraling. U kunt ook gaan voor een Bourgogne vloer. Deze vloer bestaat uit planken met verschillende breedtes, ook is hij verkrijgbaar in diverse houtsoorten.   

Het legpatroon: van visgraat tot kubusstijl

Er zijn verschillende soorten legpatronen. Als u de planken in de lengte naast elkaar laat leggen noemen we dat een plankenvloer. We leggen ook visgraatpatronen of zelfs walvisgraatpatronen. Het walvisgraatpatroon is een visgraatvloer met grotere planken. Het geeft uw woning een stoere uitstraling.

Ook de Hongaarse punt komt u weleens tegen. Bij dit patroon leggen we de planken in een hoek van 45 tot 60 graden. Hierdoor ontstaat er aan het einde van de plank een ‘sergeantstreep’ ofwel een schuin uiteinde. We kunnen ook vloeren leggen met een 3D-effect, waardoor het lijkt alsof de vloer bestaat uit kubussen. Verder leggen we regelmatig de klassieke variant: de mozaïekvloer. Deze herkent u aan de haaks op elkaar verlijmde blokjes. We werken de patroonvloer doorgaans af met een band, of een band gecombineerd met een bies, dit zorgt voor extra contrast.

De behandeling van het hout

Wat betreft behandelingen zijn er eveneens veel mogelijkheden. Iedere behandeling geeft uw vloer een andere uitstraling. Wij voeren de volgende behandelingen uit:

  • Beitelslag: de vloer krijgt een ruige uitstraling.
  • Handgeschraapt: er ontstaat een mooi reliëf in het hout.
  • Geborsteld: de nerfstructuren worden beter zichtbaar.
  • Verouderd: zorgt voor een doorleefd, authentiek karakter.
  • Gerookt, de vloer wordt donkerder van kleur.

Duurzame houten vloeren

Vindt u een duurzame, groene levensstijl belangrijk? Dan kunt u gaan voor een vloer van reclaimed wood. Dit zijn vloeren van hergebruikt hout met een prachtig, uniek karakter. In dit blog kunt u meer lezen over reclaimed wood.  

Houten vloer laten leggen door Hisspa Parket

Heeft u een beter beeld en wilt u een houten vloer laten aanleggen? Hisspa Parket is gespecialiseerd in het leggen van houten vloeren, inclusief de gewenste afwerking. Daarnaast voeren we regelmatig onderhoudswerkzaamheden uit aan houten vloeren. We zorgen ervoor dat ze jarenlang meegaan. Dat geldt ook voor uw houten vloer. Neem vooral contact op om uw wensen te bespreken. We helpen u graag. 

Paul Hissink

« Terug

Scroll naar boven