• Contact-3.jpg
  • Contact-2.jpg
  • Contact-1.jpg

« Terug

Houten vloer lakken, waxen of oliën?

Project-Schiedam-2.jpg

Regelmatig hebben klanten vragen over de juiste afwerking van de houten vloer. Een vloerafwerking zorgt ervoor dat de vloer is beschermd en geeft deze een bepaalde uitstraling. Wanneer kiest u voor olie, hardwax of lak? Dit hangt onder andere af van uw smaak en de intensiviteit waarmee u de vloer gebruikt.

Houten vloer lakken

Lak geeft de vloer een strak uiterlijk en beschermt deze tegen vocht. Ook neemt lak minder vuil op. Er zijn verschillende soorten lak, waaronder glanslak of matlak. Lak wordt altijd in 3 lagen aangebracht. Deze vult de nerven van het hout op en maakt de structuur van het hout minder zichtbaar. Glanslak wordt nog weinig toegepast. Veel woningen hebben namelijk een grote hoeveelheid lichtinval. Dit veroorzaakt strijklicht op de glanslak waardoor kleine krasjes en beschadigingen meer zichtbaar zijn.

Matlak wordt tegenwoordig wel vaak toegepast. Er bestaat ook een lak die het parket een onbehandelde matte uitstraling geeft. Hierdoor verkleurt het hout niet waardoor het lijkt alsof de vloer net geschuurd is.

Het nadeel van lak is dat kleine beschadigingen vrijwel niet bij te werken zijn. Dit is met olie of hardwax wel mogelijk, indien de beschadigingen niet al te groot zijn.

Houten vloer waxen

Als u de vloer besluit te waxen, gebruikt u hardwax. Dit brengt u in 2 lagen op het parket aan. Hardwax zorgt ervoor dat de vloer waterafstotend wordt, beschermt uw vloer tegen zuren en vuil, en het vult door de 2e laag de microscopische hoogteverschillen op. Men kiest vaak voor een hardwax, omdat een gelakte vloer te snel onherstelbaar beschadigd kan zijn en omdat men een olievloer te bewerkelijk vindt in het onderhoud. Bovendien kunt u een hardwaxvloer gemakkelijk reinigen. Verder geeft hardwax uw vloer een satijnglans of matglans.

Met hardwax kunt u ook een kleur aanbrengen. Dit is mogelijk bij eiken of andere lichte houtsoorten. Hardwax is niet geschikt voor donkere houtsoorten omdat dit witte krassen geeft. En als u te veel hardwax op uw vloer laat uitharden zullen er vette strepen ontstaan.

Kleine beschadigingen kunt u plaatselijk bijwerken door de vloer met fijn staalwol lichtjes op te schuren. Vervolgens gebruikt u hardwax onderhoudsolie om het beschadigde deel te herstellen. Om de vloer te onderhouden raden we u aan om er elke 2 jaar een laag hardwaxolie op aan te brengen.

Houten vloer oliën

Als u de houten vloer oliet, krijgt deze een matte, natuurlijke uitstraling. Olie wordt in 1 keer aangebracht en vervolgens machinaal meerdere keren ingeboend zodat het parket volledig verzadigd raakt met olie. Olie trekt in de vloer en vult de poriën in het hout volledig, waardoor deze worden afgesloten en de vloer vochtwerend wordt. Hierdoor kunt u de vloer zeer intensief gebruiken. Met olie kunt u een kleur aanbrengen, indien uw parket bestaat uit eiken of andere lichtkleurige houtsoorten.

Net zoals bij hardwax is de vloer plaatselijk herstelbaar bij kleine beschadigingen. Wat betreft onderhoud is het van belang dat u om de 1-2 jaar de vloer in de onderhoudsolie zet. Hierdoor blijft er een afgesloten laag op het parket en is deze na de behandeling weer opnieuw beschermd tegen vloeistoffen en vuil. Dan ziet hij er weer netjes uit. Maar vlekken gaan er echter pas uit bij het schuren van de vloer.

Samengevat:

  • Lak geeft de houten vloer een strakke uitstraling en beschermt deze tegen vuil en vocht. Nadeel: beschadigingen zijn niet bij te werken.
  • Hardwax geeft de vloer een satijnglanzende of matte uitstraling. De glansgraad zit tussen een geoliede en gelakte vloer in. Hardwax beschermt het parket tegen vuil en vocht. Kleine beschadigingen kunt u herstellen. Nadeel: het onderhoud is ingewikkelder dan bij een geoliede vloer. U moet de wax goed uitpoetsen om vette strepen te voorkomen, maar tegelijkertijd ook niet te weinig gebruiken.
  • Olie geeft uw vloer een natuurlijke uitstraling en is geschikt voor intensief gebruik. Nadeel: om ervoor te zorgen dat de vloer vuil blijft weren, is het van belang deze om de 1-2 jaar in de onderhoudsolie te zetten.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog? Hisspa Parket geeft u graag advies. Ook kunnen we u ontzorgen door de afwerking van de vloer voor u te realiseren. U kunt echt vakmanschap van ons verwachten, gebaseerd op jarenlange ervaring.

Paul Hissink

« Terug

Scroll naar boven