Wat is een goede luchtvochtigheid voor mijn houten vloer?

Wat is een goede luchtvochtigheid voor mijn houten vloer?

Uitgedroogd of uitgezet hout en in het ergste geval een bolstaande vloer. Dit zijn allemaal tekenen dat er problemen zijn met de luchtvochtigheid. Als u een houten vloer heeft dient u extra goed op de luchtvochtigheid te letten. Wat kunt u doen aan de luchtvochtigheid binnenshuis, zodat uw houten vloer in goede conditie blijft en er in de toekomst ook mooi uitziet?

Goede luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid in huis heet ook wel ‘relatieve luchtvochtigheid’. Dit geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit in vergelijking met de hoeveelheid waterdamp die maximaal in de lucht kan zitten. We raden u aan de luchtvochtigheid het hele jaar tussen de 50 en 60 procent te houden. U kunt dit meten met behulp van een digitale hygrometer. Een goede luchtvochtigheid is overigens niet alleen gunstig voor uw houten vloer, maar ook voor uw eigen gezondheid en voor de eventuele huisdieren en planten die u heeft.

Te hoge luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid lange tijd te hoog is (60 procent of meer), dan zal uw houten vloer zich gaan uitzetten of uiteindelijk bol staan. De vloer komt omhoog omdat er geen zwelruimte meer is tussen de muur en de houten vloer. Is uw parketvloer vastgelijmd? Dan kan het parket zelfs loskomen wanneer deze niet goed aan de ondergrond verlijmd is.

Hoe kunt u een te hoge luchtvochtigheid voorkomen?

  • Zorg voor een goede ventilatie binnenshuis. Zo kan de vochtige lucht worden afgevoerd.
  • U kunt het afvoerproces versnellen door in de winter te stoken. Warme lucht neemt immers vocht op.
  • In de zomer kan de luchtvochtigheid buiten zeer hoog zijn. We raden u aan de deuren en ramen dan te sluiten. Koelt het ’s avonds af? Zet ze dan weer open voor ventilatie.
  • Plaats een luchtontvochtiger in uw huis.

Te lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid ontstaat vaak in de winter of bij het gebruik van een airco in huis. Bij een te lage luchtvochtigheid (50 procent of minder), zal het vocht langzaam uit uw houten vloer worden onttrokken. Een te droge vloer kunt u herkennen aan krimpnaden, scheuren of schotelen. Bij het schotelen komen de randen van de planken omhoog te staan. Hoe snel dit zal plaatsvinden ligt aan de houtsoort waarvan uw vloer gemaakt is. Uiteindelijk kan zelfs de lijmverbinding breken. Bij lamelparket kan door de krachten ook  de toplaag loskomen. Dit noemen we delamineren.

Hoe kunt u een te lage luchtvochtigheid voorkomen?

  • Maak de lucht vochtiger door bakjes met water aan de verwarming te hangen. Door de warmte zal het water verdampen, waardoor de lucht vochtiger wordt.
  • Beter is om een luchtbevochtiger in uw huis. Tegenwoordig zijn er veel energiezuinige en stille luchtbevochtigers verkrijgbaar.

Problemen met de houten vloer?

Bij HisspaParket plaatsen we de houten vloer op zo’n manier dat de vloer ook bij een te hoge of te lage luchtvochtigheid niet beschadigd. We houden namelijk rekening met de beweging van het hout. Heeft u op dit moment schade door een te lage of te hoge luchtvochtigheid? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen de vloer op professionele wijze voor u herstellen.