• Contact-3.jpg
 • Contact-2.jpg
 • Contact-1.jpg

« Terug

Gratis tips voor het onderhoud van uw houten vloer

hisspa-parket-onderhoud-houten-vloer.jpg

Heeft u een houten vloer in uw huis? Wat een goede keuze! Een houten vloer is namelijk prachtig. Hij geeft een warme, gezellige en natuurlijke uitstraling aan uw woning. U wilt natuurlijk dat het hout er altijd zo mooi blijft uitzien. Daarom is het belangrijk regelmatig onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Hierbij een aantal tips.

Algemene tips

Er zijn verschillende soorten houten vloeren. De ene houtsoort is gevoeliger voor beschadigingen dan de andere. Zo zal in een eiken vloer een kras minder diep zijn dan in een grenen vloer. Uiteraard is het belangrijk elke houten vloer goed te onderhouden. Wat betreft de soort afwerking zijn er wel specifieke onderhoudswerkzaamheden. Maar eerst een aantal algemene tips die voor elke houten vloer gelden:

 • Veeg of stofzuig uw vloer dagelijks. Vuil, zoals zand en kleine steentjes, schuren en kunnen de vloer daardoor beschadigen.
 • Dweil elke week, maar gebruik niet te veel water en geen agressieve schoonmaakmiddelen. Hout is hiervoor zeer gevoelig. Een paar schoonmaakmiddelen die wel geschikt zijn: Lecol Clean OH49, Woca Natuurzeep, Floorservice Parketreiniger en Aquamarijn Clien-Z.
 • Schaf een goede deurmat aan om inloop van vuil in huis zoveel mogelijk te voorkomen. Wij kunnen u hierin adviseren en een geschikte deurmat leveren.
 • Plaats viltdopjes onder uw meubilair. Zo kunnen schuivende tafels en stoelen geen krassen maken in het hout.
 • Plantenbakken nooit direct op de vloer plaatsen. Ze zijn niet altijd goed dicht aan de onderkant, waardoor er lelijke vlekken en kringen op uw vloer kunnen ontstaan.
 • Heeft u gemorst met water of ander vocht? Verwijder dit dan zo snel mogelijk. Er zal vermoedelijk na een paar dagen een donkere vlek zichtbaar zijn, maar deze trekt vanzelf weer weg.
 • Voorkom een te lage luchtvochtigheid in uw huis. Hierdoor kan het hout gaan krimpen en ontstaan er kieren. Een luchtbevochtiger kan dit probleem oplossen. Te veel vocht is echter ook niet goed, want dan kan de vloer uit gaan zetten met ongewenste bollingen als gevolg. In dit geval is een ontvochtiger handig om in huis te hebben. Een goede luchtvochtigheid ligt tussen de 50 à 65 procent.

"Om uw vloer er langdurig mooi uit te laten zien is het belangrijk regelmatig onderhoudswerkzaamheden uit te voeren"

Periodiek onderhoud

Naast het dagelijks onderhoud is het van belang de vloer ook periodiek te onderhouden. De behandeling van de vloer hangt samen met de afwerking van de vloer. Hieronder leest u per type afwerking hoe u de vloer het beste periodiek kunt onderhouden.

 • Onderhoud van een gelakte houten vloer: Een gelakte vloer vergt naast de algemene schoonmaakbeurten, weinig onderhoud. Wel zal de slijtlaag af en toe moeten worden behandeld. U kunt hiervoor bijvoorbeeld 3 of 4 keer per jaar een polish gebruiken. Elk half jaar is het van belang de vloer te ontvetten met een parketcleaner. Vervolgens brengt u weer polish aan als de vloer droog is. Let op dat u altijd dezelfde onderhoudsproducten gebruikt.
 • Onderhoud van een geoliede houten vloer: Een houten vloer die is geïmpregneerd met olie, kunt u tussentijds reinigen met een zeep. De zeep voedt het hout zodat de vloer gevoed wordt. Om de vloer te verzorgen kunt u de vloer 2 keer per jaar onderhouden met een nieuwe laag onderhoudsolie. Deze onderhoudsolie gebruikt u nadat u de vloer hebt gedweild met intensiefreiniger. De intensiefreiniger zorgt ervoor dat uw vloer grondig gereinigd wordt. Vervolgens kunt u de vloer behandelen met onderhoudsolie. De onderhoudsolie zorgt er voor dat uw vloer er stralend uitziet.
 • Onderhoud van een houten vloer met (hard)wax afwerking: Een vloer met hardwax afwerking onderhoudt u afhankelijk van het gewenste resultaat met een onderhoudsolie of een onderhoudswas. Hierdoor behoudt de vloer zijn warme, volle uitstraling. De vloer dient eerst met intensiefreiniger gedweild te worden voor het onderhoudsmiddel aangebracht kan worden. Het is van belang niet te veel onderhoudsmiddel te gebruiken. Als u de vloer met hardwax afwerking regelmatig onderhoudt, wordt hij steeds mooier om te zien.

Neem contact met ons op

Machinaal reinigen

Voor een optimale reiniging adviseren wij de vloer 1 keer per jaar machinaal te laten reinigen. Machinaal reinigen kan ook uitgevoerd worden bij ernstig vervuilde vloeren. Dit is de beste manier om het vuil uit het parket te krijgen. Met machinaal reinigen blijven beschadigingen zichtbaar. Om uw vloer weer als nieuw te krijgen dient deze geschuurd te worden.
Het reinigen gebeurt in vakken van ongeveer 10m2. Deze oppervlakte wordt eerst met een intensiefreiniger gedweild. Vervolgens wordt het parket met de boenmachine gereinigd. De boenpad verwijderd het diepere vuil. Na het boenen wordt het parket met schoon water nagedweild. Als het geheel droog is wordt er een passende onderhoudsolie/was/polish aangebracht. Door de boenpad gaan de houtvezels weer rechtop staan waardoor het hout het onderhoudsmiddel beter opneemt. Uw vloer ziet er weer schoon uit en is voor lange tijd beschermd tegen vocht en vuil. 

Neem contact met ons op

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het onderhoud van uw vloer? Of bent u op zoek naar het juiste onderhoudsmiddel? HisspaParket geeft u advies afgestemd op uw vloer. Ook kunnen wij de benodigde reiniging- en onderhoudsmiddelen leveren. U kunt ons bellen, e-mailen of het formulier op de website invullen. Het is immers belangrijk dat uw houten vloer er mooi en natuurlijk uit blijft zien!

Paul Hissink

« Terug

Scroll naar boven